T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BOLU / MERKEZ - 60. Yıl Ortaokulu

NASIL BAŞARILI OLURUM

 

Her çalışma bir amaca yönelik olmalıdır. Bu amaçlar, bir konuyu öğrenmek, tam olarak öğrenmedikleri konuları tekrar etmek, kitap okumak, test çözmek olarak özetlenebilir.

 

Ancak başarının temel kuralı olan düzenli tekrar özelikle okul da görülen derslerin evde her gün tekrar edilmesidir. Düzenli tekrar yapan ve kitap okuyan öğrenciler başarılarının zamanlar arttığını göreceklerdir.

 

Her öğrenci bir dersi çalışmak için gerekli zamanı kendine göre ayarlamalıdır.

 

Bir dersi 35 ile 40 dakika çalıştıktan sonra araya 10-15 dakikalık dinlenme koymak yararlı olur. Bu sayede çalışma sonunda dağılan dikkat ve azalan verim tekrar kazanılır.

 

UYGUN BİR ÇALIŞMA ORTAMI SEÇİNİZ

 

Çalışma yeri düzenli, sessiz ve aydınlık olmalıdır.  En iyi ders çalışma  masa başında sessiz bir ortamda olur.  Ancak kendinize ait odanız yok ise evde kendinize ait bir ders çalışma köşesi oluşturabilirsiniz.  Mesela salonun bir köşesinde bir masada çalışabilirsiniz.  Ayrı bir yerin sağlanamaması çalışmadan kaçmanın bir nedeni olmamalıdır.   Yatakta, koltukta ve divanda, uzanarak, televizyon seyrederek ders çalışmak, dikkatin toplanmasını güçleştirecek, öğrencinin çalışmak için daha çok zaman yitirmesine neden olacaktır.

 

DERSE HAZIRLIKLI GELİNİZ

 

Öğrenciler okula gelmeden önce, o gün okulda işleyecekleri ders konularını gözden kısaca geçirmelidirler.

 

DÜZENLİ DERS TEKRARI ( 7 GÜN )

 

Önce okulda öğretmen tarafından verilen ödevler yapılır. Ödev verilmemişse o gün okulda görülen tüm dersler tekrar edilir.  Test çözülür.  Boş zaman kalanlarda konu eksikliği olan dersler çalışılır ve test çözülür.

 

Günlük tekrara ek olarak yatmadan önce mutlaka kitap okuyunuz.  Kitap okuma süresi öğrenciye göre değişebilir. Ancak 20 dakika ile 40 dakika arası bir süre kitap okuyabilirsiniz.

 

Her güne mutlaka okulda öğrendiklerini geliştirmek için günlük tekrar saati koy. Tekrar yapmak az çalışıp çok verim elde etmenin yollarından biridir. Zira öğrenilenler en çok ilk sekiz saat içinde unutulur.

 

Test çözmenin amaçları  vardır.   Okulda öğrenilen konuları pekiştirmek, konulardaki eksikliklerinizi belirlemek için test çözeriz. Yanlış yaptığınız  ya da boş bıraktığınız sorularla ilgili evde çalışınız.

 

Yanlışlarınızın nedenlerini bulmaya çalışınız. Öğrendiğiniz konulardan ise tekrar  yapmak amacı ile boş zamanlarınızda test çözebilirsiniz. 

Eğer testlerdeki yanlışlarınız konuyu bilmemenizden kaynaklanıyorsa o konuları mutlaka düzenli tekrar ediniz.

 

Kendinizi eksik hissettiğiniz dersleri özellikle boş zamanlarınızda tekrar ediniz.  Hafta sonları ve tatiller de   zamanlarında boş   kaldığınız zamanları;  dersleri tekrar etmek, soru çözmek amacı ile kullanmanız başarınızı artıracaktır.

 

Sınava ne kadar zaman kalırsa kalsın, en önemli husus tekrarlarınıza ve test çözmeye devam etmek, konu eksikliklerinizi gidermek ve günlük olarak devamlı test çözmektir. 

 

GÜNDE KAÇ TEST ÇÖZELİM

 

Günde kaç test çözüleceği biraz size  kalmış...

Biz bir örnek verelim. 40 Matematik, 40 Türkçe, 40 Fen ve Teknoloji, 30 İngilizce, 30 İnkılap T.  20 Din. Kül.Ah.Bil.

 

Ancak sınav yaklaştıkça öğrencilerin boş zamanlarını en iyi şek,ilde değerlendirmeleri gerekmektedir. 

 

Ders çalışma yolları ve başalarılı olabilme ile ilgili sorularınızı teneffüslerde ve okul çıkışında sorabilirsiniz.

 

 

Güngör Şekeroğlu  - Rehber Öğretmen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.05.2017 - Güncelleme: 01.04.2022 08:57 - Görüntülenme: 1156
  Beğen | 0  kişi beğendi