T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BOLU / MERKEZ - 60. Yıl Ortaokulu

Okul Başarısı ve Aile

Kitap okumak öğrencinin zihinsel gelişimini sağlar. Ders başarısını artırır, çocuğunun kelime hazinesini ve yazma yeteneğini geliştirir. Akademik başarısına katkıda bulunmasının yanında, insanlar ve dünya hakkında daha fazla şey öğrenmek ergenlerin ufkunu da genişletir.

OKUL BAŞARISI AİLE

( Genel olarak ders çalışma sistemi )

Ortaokul öğrencisi okuldan eve geldikten sonra dinlenir, okul kıyafetlerini değiştir, yemek yiyebilir... Bazen okulda öğrencilere günlük ödev verilmeyebilir. Ancak öğretmenler çocuklarınızı okulda gördükleri dersleri evde tekrar etmeleri konusunda ödevlendirirler. Çocuklar bugün ödevimiz yok deyip oyun oynamak, televizyon seyretmek isteyebilirler.

Çocuğun okul dışı zamanını kontrol etmek ailenin temel görevidir.

Düzenli ve planlı bir öğrenci ödevlerini yapar, derslerini tekrar eder hem de kendine zaman ayırabilir.

GÜNLÜK DERS TEKRARI

Bir örnek verelim:

Diyelim günlerden Salı olsun ve öğrencinin o gün okulda Fen ve Teknoloji, Türkçe, İngilizce ve Beden Eğitimi dersleri olsun. Tabi ki birde ödevleri olsun. Öğrenci okuldan geldikten sonra ne yapsın.

Ders Çalışma

Öğrenci oyun mu oynasın, Televizyon mu seyretsin, Dersleri mi tekrar etsin, varsa ev ödevi mi yapsın ?

Okuldan geldikten sonra dinlenebilir, yemek yiyebilir biraz zaman geçirebilir hatta arkadaşları ile de oyun oynayabilir. Ama tüm bunlardan sonra o günkü dersleri tekrar etmelidir. Bazı çocuklar eve hemen geldikten sonra da ders çalışmaya başlayabilirler.

Fen ve Teknoloji 30 Dakika çalışılacak
10 ya da 15 dakika dinlenme
İngilizce 30 Dakika çalışılacak
Yemek arası, Oyun arası, dinlenme arası verilebilir.
Türkçe 30 Dakika çalışılacak

Yukarda ki tabloda görüldüğü gibi 3 ders tekrar ediliyor. Ancak bir dersin tekrar süresi 20 ile 40 dakika arası olabilir. Bu süre öğrencinin ders durumuna göre, dikkat süresine göre değişir.


Tabi bu arada öğrenci var ise ödevlerini de yapmalıdır. Bazen öğrenciler ailelerine şu bahaneleri söyleyebilirler. Öğretmenler hiç ödev vermedi, kimse ders dinlemiyor, sınıfta kimse ders çalışmıyor. ödev yapmama gerek yok, ders çalışmadan da yapabilirim diyebilirler. Ancak Ortaokulda okuyan bir öğrenci başarılı olabilmek için derslerini her gün düzenli olarak tekrar etmelidir. Ayrıca hafta sonları ise tüm derslerin genel bir tekrarı yapılmalıdır. Sağlıklı bir ders çalışma masa başında, televizyondan uzak sessiz bir ortamda olmalıdır.

KİTAP OKUMA

Kitap okumak öğrencinin zihinsel gelişimini sağlar. Ders başarısını artırır, çocuğunun kelime hazinesini ve yazma yeteneğini geliştirir. Akademik başarısına katkıda bulunmasının yanında, insanlar ve dünya hakkında daha fazla şey öğrenmek ergenlerin ufkunu da genişletir.

Başarılı öğrencilerin aynı zamanda iyi bir okuyucu oldukları bilinmektedir. Çocuğunuzun İl Halk kütüphanesine üye olmasını sağlayınız. Ne tür kitaplar okuyabileceği konusunda öğretmenleri ile iletişim içinde olunuz. Milli Eğitim Bakanlığı 100 Temel Eser Listesinden kitaplar seçmesine özen gösteriniz.

GÜNLÜK 30 DAKİKA KİTAP OKUMAK OKUL BAŞARISINI ARTIRAN ÖNEMLİ BİR ETKENDİR. UNUTMAYINIZ...

OKUL YAŞAMI

Çocuğunuzla okul konusunda her gün düzenli olarak konuşun, okulda gününün nasıl geçtiğini, derslerin nasıl olduğunu, Çocuğunuzun başarı durumu ne olursa olsun her gün 20 dakikanızı çocuğunuzun okulda geçirdiği zamanı mutlaka ondan dinleyiniz.

Çocuğunuz ev geldikten sonra ödevlerini yapıyor, derslerini tekrar ediyorsa başarı durumu ne olursa olsun onu takdir edin. Daha iyisini, daha güzelin yapabileceği konusunda onu mutlaka her zaman motive edin.

Okul ve öğretmenleri ile sürekli iletişim halinde olun. Dersleri, okul hayatı, arkadaşları ile ilgili olarak okulda öğretmenleri ile görüşmekten çekinmeyiniz.

Unutmayınız ki her başarılı çocuğun arkasında ilgili bir anne-baba vardır.


TELEVİZYON VE İNTERNET

Genel olarak öğrenciler ödevlerine yaptıktan, derslerini tekrar ettikten sonra anne-baba kontrolünde bilgisayar kullanabilir, televizyon seyredebilir.

BESLENME ŞEKLİ

Öğrencilerin okulda derslerini iyi dinlemeyebilmeleri, anlayabilmeleri için sağlıklı bir şekilde beslenmelerine ve uyku düzenlerine dikkat edilmelidir. Özellikle sabah kahvaltısı yapmayan çocuklar sabah okulda gördükleri dersleri anlamada zorluk çekebilirler.

Aynı şekilde Anne-Babalar çocuklarının beslenmesine dikkat etmelidirler. Çocuklarımızın özellikle sabah ve öğle öğünlerinde sağlıklı beslenmelerine dikkat etmeliyiz.

Öğrencilerimizin özellikle kola, cips vb gibi sağlıksız gıdalardan uzak tutunuz.

UYKU DÜZENİ

Çocuklarımız gelişim döneminde olduğu için uyku düzenlerine dikkat etmeliyiz. Özelikle geç yatan çocuklar uykusuz kalmakta ve okulda derslere kendilerini verememektedir.

Çocuklarınızın özellikle hafta içi belli bir saatte uyumalarını sağlayınız.


SINAVLAR

Günlük ders tekrarı yapan öğrencilerin okuldaki yazılı sınavlarda başları oranı her zaman yüksek olacaktır.

Özellikle Orta Öğretim Kurumları sınavlarına hazırlanan öğrenciler ünlük ders tekrarları ile birlikte ayrıca test çözmelidirler.

Öğrencilerinizle ilgili her türlü sorunu görüşmek amacı ile okulumuza rahatlıkla gelebilir görüşebilirsiniz.

60. Yıl Ortaokulu Rehberlik Servisi

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.12.2012 - Güncelleme: 09.10.2023 10:36 - Görüntülenme: 3764
  Beğen | 0  kişi beğendi